Головна

02.07.2018

3-й пленум ЦК Профспілки авіапрацівників України

21 червня 2018 року  у м. Одеса на базі готелю «Вікторія» відбувся виїзний 3-й пленум ЦК Профспілки авіапрацівників України. На розгляд пленуму винесено питання – підсумки виконання колективних договорів на підприємствах, установах та в організаціях цивільної авіації, Гідрометеорологічної служби і в навчальних закладах за 2017 рік, та завдання профспілкових комітетів первинних профспілкових організацій авіапідприємств щодо реалізації у колективних договорах зобов’язань Галузевої угоди між Міністерством інфраструктури України, Федерацією роботодавців транспорту України та профспілками працівників цивільної авіації України на 2018-2020 роки. Із доповіддю на пленумі виступив Голова Профспілки авіапрацівників України Козич Михайло, в якій зазначалось, що протягом 2017 року і в першому кварталі 2018 року президія ЦК Профспілки, профспілкові комітети на місцях проводили значну роботу щодо забезпечення виконання колективних договорів, Галузевої і Генеральної угод, захисту трудових прав членів Профспілки, добились значного покращення їх соціального захисту. Впродовж 2017 року і за 5 місяців 2018 року мали місце значне зростання господарської діяльності переважної більшості авіапідприємств і основних показників діяльності авіаційної галузі в цілому. За 2017 рік кількість перевезених пасажирів збільшилась порівняно з попереднім роком на 27.5 відсотка та склала 10.55 млн. чоловік, а пасажиропотоки через аеропорти України зросли на 27.6 відсотка та становили 16.5 млн. чоловік. Український ринок пасажирських авіаперевезень другий рік поспіль демонстрував високі темпи зростання, що було пов’язано, насамперед, з успішним розвитком сектору міжнародних повітряних перевезень.

         Такі позитивні результати господарської діяльності авіаційної галузі дозволили значно збільшити перелік авіапідприємств, які почали успішно виконувати взяті у колективних договорах зобов’язання та положення діючої у 2017 році Галузевої угоди, а також суттєво забезпечити зростання заробітної плати працівників.

       Рішення 2-го пленуму ЦК Профспілки щодо ініціювання укладення в найкоротші строки нової Галузевої угоди профспілковою стороною виконано. 14 грудня 2017 року підписано нову Галузеву угоду між Міністерством інфраструктури України, Федерацією роботодавців транспорту України та профспілками працівників цивільної авіації України на 2018-2020 роки, в якій профспілкова сторона домоглась закласти більш високі стандарти соціального захисту працівників порівняно з попередньою Галузевою угодою, особливо з питань оплати праці. Так мінімальну тарифну ставку (посадовий оклад) працівника 1-го розряду встановлено не менш 180 відсотків розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законодавством України, замість 120 відсотків, встановлених у попередній Галузевій угоді. Також в Угоді підвищено розміри мінімальних коефіцієнтів місячних посадових окладів операторів і старших операторів технічних засобів контролю на безпеку.

         Нова Галузева угода стала добрим підґрунтям і дала змогу багатьом нашим авіапідприємствам у 2018 році значно підвищити рівень оплати праці їх працівників. Це стосується перш за все таких підприємств як КП «Аеропорт Вінниця», ОКП «Аеропорт Суми», ПОКП «МА Полтава», КП «МА «Київ» (Жуляни), КП ХОР «Херсонські авіалінії», КП «Миколаївськи міжнародний аеропорт». Рівень оплати праці в цих підприємствах станом на 1 червня 2018 року відповідає, або наближається до вимог нової Галузевої угоди.

         Протягом першого кварталу 2018 року у переважній більшості підприємств, установ, організацій цивільної авіації, гідрометеорологічної служби і в навчальних закладах проведено підсумки виконання зобов’язань колективних договорів, укладено нові колективні договори, або продовжено терміни діючих.

       Профспілковими комітетами переважної більшості підприємств, установ, організацій у 2017 році проведена велика робота з оздоровлення працівників та їх дітей, проведення культурно-масових заходів.

         В доповіді пленуму значне місце відведено висвітленню стану охорони праці, проведенню атестації робочих місць за умовами праці, звернуто увагу на недоліки, що мають місце на деяких підприємствах з цих питань. Також у доповіді висвітлені питання стану інформаційної діяльності в профспілкових організаціях, передплати профспілкових видань, питання навчання профспілкового активу.

         В обговоренні порядку денного пленуму взяли участь голови первинних профспілкових організацій:  ДП «МА «Львів» - Сурма П.М., КП «Миколаївський міжнародний аеропорт» - Валішева С.В., КП «МА «Запоріжжя» - Бадулін М.О., ТОКП «Фірма «Тернопільавіаавтотранс» - Стеценко В.О., Національного авіаційного університету (НАУ) – Гребенніков В.М., Українського гідрометеорологічного центру - Бурлака Ю.В., ВСП НАУ «Слов’янський коледж НАУ», член ЦК Профспілки – Кудімов (КП «МА «Одеса»). У своїх виступах вони поділились досвідом роботи щодо виконання зобов’язань колективних договорів, Галузевої угоди, звернули особливу увагу на питання, що потребують свого вирішення на галузевому, або на державному рівнях, зокрема щодо низького рівня оплати праці в бюджетній сфері, особливо в організаціях гідрометеорологічної служби, зарахування страхового стажу працівникам підприємств, де мали місце заборгованість із заробітної плати та несплата до ПФУ єдиного соціального внеску, та інших питаннях.

         В кінці засідання пленуму відбулось преміювання профспілкового активу.

         По всіх розглянутих питаннях пленуму прийняті відповідні постанови.

 На передодні пленуму, 20 червня 2018 року, відбулось чергове засідання президії ЦК Профспілки авіапрацівників України. Президія розглянула питання роботи профспілкових комітетів КП «Міжнародний аеропорт Запоріжжя», Харківського та Херсонського ГМТ щодо здійснення контролю за виконанням зобов’язань колективних договорів, захисту трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів Профспілки, інші питання поточної діяльності Профспілки, прийняла відповідні рішення.

 



» все новости


м. Київ, майдан Незалежності, 2, к. 718 - 719
Адреса для листування: а/с 381, вул. Хрещатик, 22, м. Київ, 01001
E-mail: aviaprofspilka@ukr.net


Создание сайтов - lookmy.info © 2015